top

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
  Drukuj

UPS dla pieca
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2017, 08:47 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):09 lip 2012, 13:59
Posty:175
nr Gadu Gadu: 0
Witam

Czy ktoś z Was posiada jakiś UPS dla pieca na wypadek braku prądu. Ewentualnie mógłby się podzielić rozwiązaniem tanim (do 500-600 zł) jak zapewnić sobie ogrzewanie z naszych kotłów gazowych na wypadek braku prądu?


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 12 sty 2017, 09:25 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):07 sty 2014, 15:04
Posty:144
Lokalizacja: Czapury, Cytrynowa
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Cytrynowa
Ostatnio szukałem na Allegro i ceny tego typu urządzeń zaczynały się od 300 zł. Wpisz w wyszukiwarce Allegro frazę "awaryjne zasilanie co" i posortuj po cenie. Sam zastanawiam się nad kupnem.


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 12 sty 2017, 10:36 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):09 maja 2016, 14:43
Posty:23
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: OL V
Ja przy ostatnim blackout'cie kupiłem przetwornice samochodową 12V -> 230V 200W za 140zł w Media Markt.
Ale nie zdążyłem przetestować bo prąd wrócił zanim dojechałem do domu.

Wiadomo, że samochód musi być na chodzie, ale w awaryjnych sytuacjach może pomóc. Przedłużacz przez okno do samochodu i można się grzać.

Może ktoś na forum sprostuje czy to był dobry pomysł?


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 12 sty 2017, 11:45 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):07 sty 2014, 15:04
Posty:144
Lokalizacja: Czapury, Cytrynowa
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Cytrynowa
Można też w agregat zainwestować. Ceny też zaczynają się poniżej 300 zł. Do pieca powinien wystarczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 12 sty 2017, 12:59 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):09 lip 2012, 13:59
Posty:175
nr Gadu Gadu: 0
Agregat chyba za duży. Chodzi mi o możliwie małe i poręczne urządzenie, które wyciągnę ze schowka i podłączę by mi grzało jak zabraknie prądu.


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 12 sty 2017, 20:09 
Moderator
Moderator
Offline

Dołączył(a):06 sty 2013, 14:06
Posty:378
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Leśne V
sosnaOLV napisał(a):
Ja przy ostatnim blackout'cie kupiłem przetwornice samochodową 12V -> 230V 200W za 140zł w Media Markt.
Ale nie zdążyłem przetestować bo prąd wrócił zanim dojechałem do domu.

Wiadomo, że samochód musi być na chodzie, ale w awaryjnych sytuacjach może pomóc. Przedłużacz przez okno do samochodu i można się grzać.

Może ktoś na forum sprostuje czy to był dobry pomysł?


Ja też tak mam, ale dodatkowo zamiast auta, osobny aku 74 Ah :)
Ostatnio się przydało do kąpieli :-)
Mały problem jest tylko wtedy, jeśli macie radiowe sterowanie piecem w innym pomieszczeniu niż piec, bo przekaźnik od sterownika potrzebuje 230V. (np. Auraton 2030RTH)
U mnie przekaźnik jest na piętrze, a piec w kotłowni na dole.
Trzeba założyć dodatkowy włącznik w miejscu zworki w piecu i po sprawie.


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 13 sty 2017, 11:04 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):09 maja 2016, 14:43
Posty:23
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: OL V
No to się ciesze, że w razie czego mam rozwiązanie.

Rozumiem, że moja przetwornica na 200W wystarczy? Nigdzie nie mogę znaleźć jaki piec ma pobór mocy.
Sterownik mam stały połączony z piecem także tego problemu u mnie nie ma.
Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 13 sty 2017, 13:32 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):07 sty 2014, 15:04
Posty:144
Lokalizacja: Czapury, Cytrynowa
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Cytrynowa
Ze spokojem powinna wystarczyć. Tu masz szczegółowe dane:

http://pl.documents.junkers.com/downloa ... 856075.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: UPS dla pieca
PostNapisane: 13 sty 2017, 16:00 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):18 gru 2011, 17:15
Posty:42
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Osiedle Leśne IV etap II
Witam serdecznie!

Mam dostęp do UPS MGE Pulsar Evolution 2200
https://www.google.pl/search?q=mge+2200 ... xcIkK4M%3A

http://lit.powerware.com/ll_download.as ... 20Lang.pdf

Urządzenia sprawne w 100% dodatkowo nowy pakiet akumulatorów 6szt 12V 7Ah Europower

Pamiętajcie, że piece są bardzo wrażliwe na wahania napięcia, czy brak przebiegu sinusoidalnego.

Dodatkowo można podłączyć sobie silnik od bramy i kłopot z ręcznym otwieraniem odpada.
Urządzenie sprawne w 100% używane cena 500zł /szt.


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Style by web designer custom , optymalizacja seo pozycjonowanie stron pozycjonowanie
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Polecane Strony:
----------------
|| Forum Rowerowe || Koalicja Samorzadowa || Poczta Forum Czapury|| Forum mieszkancow osiedla lesnego Czapury ||
|| Forum mieszkancow Czapury osiedle Lesne ||





Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL