top

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
  Drukuj

Sterownik do pieca
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2015, 09:22 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):05 cze 2014, 10:45
Posty:172
nr Gadu Gadu: 0
Mam pytanie, czy sterownik do pieca podłączał Wam jakiś serwis czy sami to robiliście?


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Sterownik do pieca
PostNapisane: 12 paź 2015, 10:08 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):07 sty 2014, 15:04
Posty:144
Lokalizacja: Czapury, Cytrynowa
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Cytrynowa
Sam podłączałem. Chciałem aby zrobili to (oczywiście nie za darmo) ludzie od FH, którzy uruchamiali piec ale nie specjalnie byli zainteresowani. Zapytałem tylko czy nie stracę gwarancji jeżeli zrobię to sam - odpowiedź była, że nie stracę. Gdzieś na forum elektroda.pl znalazłem opis podłączenia mojego sterownika (Auraton 2025 RTH) - nie było to skomplikowane.


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Sterownik do pieca
PostNapisane: 12 paź 2015, 10:56 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):05 cze 2014, 10:45
Posty:172
nr Gadu Gadu: 0
Dzięki.

Jeszcze mam pytanko, czy zalecany jest montaż czujnika czadu ?


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Sterownik do pieca
PostNapisane: 12 paź 2015, 11:27 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):07 sty 2014, 15:04
Posty:144
Lokalizacja: Czapury, Cytrynowa
nr Gadu Gadu: 0
etap i numer domu/mieszkania: Cytrynowa
Piece montowane przez FH są z zamkniętą komorą spalania, przez co ryzyko zatrucia czadem jest mniejsze niż w piecach z otwartą komorą spalania. Mniejsze nie oznacza, że go nie ma. Polecam zamontować, zważywszy na to, że nie są to wielkie koszta. Montowałem u siebie czujnik 2 w 1 - czadu i gazu. Przed montażem koniecznie przeczytaj instrukcję, a w szczególności miejsce montażu - najprawdopodobniej czujnik trzeba będzie umieścić w pomieszczeniu innym niż to z piecem (tak jest z moim) a sugerowanym miejscem jest sypialnia. Ja umieszczałem w przedpokoju bo jest to centralne miejsce mieszkania - zanim czad dotrze do sypialni czujka w przedpokoju go wykryje. W innym wypadku konieczne byłoby kilka czujek (salon, sypialnia, dziecięcy).


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Sterownik do pieca
PostNapisane: 12 paź 2015, 21:27 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):05 cze 2014, 10:45
Posty:172
nr Gadu Gadu: 0
Dzięki Rafdol udało się, działa sprawnie. Ogółem nie jest to trudne zadanie, wystarczy wyjąć mostek i podłączyć dwa kable.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2701892.html


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Sterownik do pieca
PostNapisane: 02 mar 2017, 12:38 
Użytkownik
Użytkownik
Offline

Dołączył(a):24 sie 2016, 16:26
Posty:52
nr Gadu Gadu: 0
W dobie wszechobecnych smartfonów...

Szperałem w necie, żeby znaleźć czujnik do pieca, którym mógłbym sterować z telefonu. Znalazłem jedynie czujnik współpracujący z każdym zaworem na grzejnikiem w pokoju + telefon. Nie wiem, może za mało pogrzebałem w internecie.

Ja chciałbym prostszą wersję - czujnik + telefon.

Macie coś takiego? Jak to się ew. sprawdza? Polecacie rozwiązanie? I oczywiście jaka jest cena?


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Style by web designer custom , optymalizacja seo pozycjonowanie stron pozycjonowanie
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Polecane Strony:
----------------
|| Forum Rowerowe || Koalicja Samorzadowa || Poczta Forum Czapury|| Forum mieszkancow osiedla lesnego Czapury ||
|| Forum mieszkancow Czapury osiedle Lesne ||





Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL